Rekomendacja

Na terenie Polski, na co wskazują źródła archeologiczne, ponad 2000 lat temu wykorzystywano pszczołę miodną do produkcji miodu. Pomimo tego, iż Polska posiada głębokie tradycje w prowadzeniu gospodarki pszczelarskiej, to konsumpcja miodu przypadająca na jednego Polaka jest co najmniej trzy razy niższa niż w krajach sąsiednich. Dlatego podjęta przez Radę Sołecką w Wielkim Mędromierzu inicjatywa utworzenia Wioski Miodowej, mającej na celu między innymi propagowanie miodu i gospodarki pszczelarskiej godna jest poparcia i wsparcia finansowego przez miejscowe władze samorządowe.

dozynki_2009_021.jpg [300x225]Miód pszczeli posiada nie tylko walory odżywcze, gdyż zawiera łatwo przyswajalne węglowodany i wysoką wartość energetyczną, ale również lecznicze. Powstaje on z nektaru oraz spadzi. Pszczoły w poszukiwaniu tych cennych surowców odwiedzają rośliny, a przy zbiorze nektaru z nektarników znajdujących się w kwiatach wykonują bardzo pożyteczną pracę bo zapylają kwiaty. Zasadniczym składnikiem miodu są cukry proste tj. glukoza
i fruktoza, jednak doliczono się ponad 300 różnych związków chemicznych. Z ważniejszych należy wymienić enzymy, które są odpowiedzialne między innymi za właściwości antybiotyczne miodu. Poza tym miód wpływa na metabolizm komórkowy i układowy oraz działa detoksykująco, neutralizując toksyny pochodzące z zanieczyszczonego środowiska naturalnego. W leczeniu chorób układu oddechowego najlepiej sprawdza się miód lipowy, lawendowy i tymiankowy oraz miód spadziowy z drzew iglastych, a w chorobach sercowo-naczyniowych z powodzeniem można stosować miód rzepakowy i gryczany.
Miejmy nadzieję, iż utworzona Wioska Miodowa przyczyni się do zwiększenia grona miłośników pszczół.



Prof.dr hab.Bożena Szymaś
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu