Nasze Pasieki

U WładkaPasieka u Władka


Pasieka powstała 50 lat temu, właścicielem i założycielem jest Władysław Synak. Na początku pasieka liczyła 10 uli. Obecnie jest ich 25. Pan Władek samodzielnie wykonywał ule typu wielkopolskiego. Jest członkiem Polskiego Związku Pszczelarskiego koło w Chojnicach. Najczęściej pozyskiwane miody to: wielokwiatowy, rzepakowy i lipowy.

 

 

 

 

 



U TeofilaPasieka u Teofila


Pasieka istnieje już od 55 lat. Założycielem i właścicielem bylTeofil Gornowicz. Pasieka liczy średnio 15 uli. Pan Teofil wiele lat był członkiem byłego koła Polskiego Związku Pszczelarskiego z oddziałem w Gostycynie. Ule typu dadanta wykonywał we własnym zakresie. W latach 50-tych uzyskiwał duże ilości miodu wrzosowego. Obecnie pozyskiwane miody to: wielokwiatowe, lipowe i rzepakowe. W 2014 r z żalem pożegnaliśmy Pana Teofila, Ten welki pasjonat pszczół przeżył ponad 80 wiosen.

 

 

 

 

 

U JulkaPasieka u Julka


Pasieka istnieje od 1967 roku. Założycielem i właścicielem jest Juliusz Walkowiak zamieszkały w Tucholi. Początkowo pasieka liczyła ok. 80 uli obecnie jest ich 31. Pan Juliusz wykonywał samodzielnie ule typu wielkopolskiego ze słomy z obramowaniem drewnianym. Wcześniej budował je ze styropianu. Ule są malowane i numerowane. Obecnie pozyskiwane miody to wielokwiatowe, lipowe, rzepakowe i w mniejszej części akacjowe. Pan Walkowiak jest członkiem Polskiego Związku Pszczelarskiego - koło Nr 2
w Tucholi. W 1979 roku uzyskał tytuł Mistrza Pszczelarskiego, a w 1989 roku ukończył kurs dla rzeczoznawców pszczelarskich.

 

 

 

 

U RozaliiPasieka u Rozalii


Pasieka istnieje od 30 lat. Założycielem był Jerzy Przytarski. Obecnie właścicielką jest jego żona Rozalia. Państwo Przytarscy należeli przez wiele lat do koła PZP w Gostycynie. Pasieka średnio liczy 12 uli. Początkowo ule typu wielkopolskiego budował pan Jerzy. Obecnie pasiekę prowadzi pani Rozalia|
z synem Zbigniewem i jego żoną. Pozyskiwane miody to: wielokwiatowe, lipowe i rzepakowe.







U HeniaPasieka u Henia


Pasieka istnieje od 10 lat. Założycielem i właścicielem jest Henryk Domeracki. Pasieka średnio liczy 6 uli. Pan Henryk samodzielnie wykonuje ule typu wielkopolskiego. Pozyskiwane miody to: wielokwiatowe, lipowe i rzepakowe. Do przejęcia tradycji pszczelarskich zachęcił swoje wnuczki: Dominikę, Beatę i Agnieszkę.

 













U JasiaPasieka u Jasia


Pasieka istnieje od 30 lat. Założycielem i właścicielem jest Jan Labenc.. Pasieka liczy średnio 6 uli. Ule typu wielkopolskiego wykonane samodzielnie Pan Jan przez wiele lat należał do byłego koła PZP w Gostycynie Pozyskiwane miody to: wielokwiatowe, lipowe i rzepakowe.









U MirkiPasieka u Mirki


Pasieka istnieje ponad 100 lat. Założycielem był Józef Szamocki. Obecnie prowadzi ją już 3 pokolenie. Właścicielką jest Mirosława Przytarska, która od 30 lat, początkowo z mężem Grzegorzem, a obecnie sama prowadzi pasiekę. Liczba uli wynosiła ponad 30. Ule typu wielkopolskiego, które pan Grzegorz samodzielnie wykonywał, obecnie jest ich 20. Pani Mirosława należała do koła PZP w Tucholi. Pozyskiwane miody to: lipowy, wielokwiatowy i rzepakowy.







U TadkaPasieka u Tadzia


Pasieka istnieje ponad 100 lat. Założycielem był Józef Szamocki. Obecnie prowadzi ją już 3 pokolenie. Właścicielem jest Tadeusz Szamocki z Bydgoszczy. Pasieka liczy około 15 uli typu wielkopolskiego wykonanego samodzielnie. Najczęściej pozyskiwane miody to: lipowy, wielokwiatowy i rzepakowy. W przyszłości tradycję pszczelarską przejmie syn Dawid.







U ZbyszkaPasieka u Zbyszka


Pasieka istnieje ponad 100 lat. Założycielem był Józef Szamocki. Obecnie prowadzi ją już 3 pokolenie. Właścicielem jest Zbigniew Szamocki z Bydgoszczy. Najczęściej pozyskiwane miody to: lipowy, wielokwiatowy i rzepakowy. W przyszłości tradycję pszczelarską przejmie syn Tomasz.










U GrzesiaPasieka u Grzesia


Pasieka istnieje od 1957 roku. Założycielem był Zygmunt Pawski. Obecnie pasiekę prowadzi zięć Grzegorz Lorczak z żoną. Początkowo pasieka liczyła 40 uli, obecnie jest ich 10. Najczęściej pozyskiwane miody to: lipowy, wielokwiatowy i rzepakowy.