Kącik kulinarno-zdrowotny

 

PLACEK MIODOWY 

 

CIASTO

 

PRODUKTY:

 

0,5 MĄKI

 

2 JAJKA

 

1 ŻÓŁTKO

 

2 ŁYŻKI MIODU

 

1 SZKLANKA CUKRU

 

2 ŁYŻKI MLEKA

 

2 ŁYŻECZKI PŁASKIE SODY OCZYSZCZONEJ

 

20 DAG MASŁA ALBO MARGARYNY KASI

 

WYKONANIE:

 

CIASTO ZAGNIEŚC I PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI

 

ROZŁOŻYĆ NA DWIE BLASZKI

 

NA JEDNĄ BLASZKĘ KŁADZIEMY JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA I PIECZEMY 15 MINUT W 180 STOPNI

 

A NA DRUGĄ KŁADZIEMY PYRZYGOTOWANE ORZECHY I PIECZEMY 15 MINUT W 180 STOPNI

 

MASA ORZECHOWA

 

 PRODUKTY:

 

14 DAG MASŁA

 

12 DAG CUKRU

 

2 ŁYŻKI MIODU

 

30 DAG ORZECHÓW WŁOSKICH (ROZŁUPAĆ NA CZĘŚCI)

 

WSZYSTKO RAZEM ZASMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR

 

MASA BUDYNIOWA

 

PRODUKTY:

 

0,5 LITRA MLEKA

 

15 DAG CUKRU

 

3 ŁYŻKI MĄKI

 

3 ŁYŻKI MĄCZKI ZIEMNAICZANEJ

 

CUKIER WANILIOWY

 

WSZYSTKO UGOTOWAĆ

 

WYKONANIE:

 

DO PRZESTYGNIĘTEJ MASY DODAĆ 25 DAG TŁUSZCZU I UKRĘCIĆ KREM BUDYNIOWY, KTÓRYM NASTĘNIE NALEŻY PRZEŁOŻYĆ DWIE WARSTWY CIASTA

 

WARTSWA ORZECHOWA MUSI BYĆ NA WIERZCHU

 

 

 

SMACZNEGO!



Skrzydełka kurze w miodzie


40 dkg skrzydełek, 2 łyżki masła, 1 łyżka miodu, łyżka keczupu, 2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka soku sojowego, łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika), kilka ziarenek anyżku, sól, pieprz.

Wykonanie:
Skrzydełka umyć, posolić. Ułożyć w naczyniu. W rondlu stopić masło. Dodać miód, przyprawę korzenną, anyż, keczup, sok z cytryny, sos sojowy, sól i pieprz. Marynatę podgrzewać 1-2 min. Ciepłą marynatą posmarować skrzydełka, przykryć i wstawić do lodówki na 2- 3 godziny. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka wraz z marynatą. Piec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 180 st .


Smażone udka na słodko


4 udka kurczaka, 5 łyżek masła lub margaryny, 4 łyżki mąki, 1- 2 łyżki miodu, 4 pomidory,
1 mały ogórek, 1 główka sałaty, 1 jajko, 1 jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, natka pietruszki.

Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozbić jajko z miodem. Obtoczyć mięso w jajku i mące. Rozgrzać masło, smażyć udka około 20 minut pod pokryciem.

Sałatka:
Sałatę pokroić w mniejsze kawałki, pomidory i ogórka w plasterki. Wrzucić warzywa do miski. W osobnym naczyniu wymieszać sok z cytryny z jogurtem, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowanym sosem zalać warzywa w misce. Podawać do smażonych udek

 

Miód anyżowy na przeziębienie


Zemleć 1 łyżkę owoców anyżu i rozetrzeć z 2 łyżkami miodu, najlepiej lipowego. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Aloes - kaktus leczniczy

50 dkg liści kaktusa, muszą być 3- 5 letnie, 50 dkg miodu pszczelego w stanie płynnym, 1 butelkę wina czerwonego gronowego.
Do sporządzenia należy używać rośliny 3-5 letnie. Przed ścięciem rośliny nie należy jej podlewać przez ok. 2 tygodnie. Obmyć liście i całą roślinę można wtedy ściąć. Przemielić przez maszynkę i wymieszać z miodem, aloesem i winem. Mieszankę wlać do naczynia z ciemnego szkła i dobrze zamknąć. Odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Po tym okresie lek jest gotowy do użytku.
Przyjmowanie leku:
1 tydzień- 3 x dzienne po 1 łyżeczce godzinę przed posiłkiem
2 tydzień- 3 x dziennie po 1 łyżce godzinę przed posiłkiem

Kuracja trwa 2-3 tygodnie, lecz lepsze efekty są przy zażywaniu leku przez okres
1- 2 miesięcy. Lek ma właściwości wzmacniające odporność organizmu.
Nalewka z wiśni i śliwek
Do dużego słoika wsypać 50 dag dojrzałych wiśni ( połowę wydrylować) zalać szklanką stopionego albo płynnego miodu pszczelego, zostawić na 24 godziny. Następnego dnia dodać 25 dag pokrojonych w paski suszonych śliwek bez pestek ( najlepiej kalifornijskie), wrzucić 15 goździków, zalać litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej zimniej wody. Zostawić w cieple 12 dni, codziennie potrząsając słoikiem po czym nalewkę zlać, owoce przecisnąć przez płótno, wszystko przefiltrować przez bibułę: Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, postawić na 6- 8 miesięcy w chłodnym miejscu.
Nalewka z jeżyn
1 litr dojrzałych jeżyn, 1 litr czystej wódki, ¾ kg cukru, pół szklanki miodu, ¼ l. spirytusu.

Jeżynę zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy wódkę
i rozpuszczony lub płynny miód. Po miesiącu filtrujemy, dodajemy spirytus i zlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.

 

 

W związku ze zbliżającymi się Świetami Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Państwa przepisy , łatwe w zrobieniu na bazie jak zawsze miodu i wyjatkowo pyszne:) 


Piernik 

Składniki :


1/2 l. prawdziwego miodu 

2 szkl. cukru 

25 dkg czystego nie solonego smalcu lub masła 

1 kg mąki tortowej 

3 jajka 

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (rozpuszczonej w pół szkl. letniego mleka )

duża szczypta soli 

po 2 łyżeczki : zmielonych goździków , cynamonu i imbiru. 

 

Bakalie :

 Filiżanka smażonej skórki pomarańczowej 

 filizanka siekanych orzechów

 filiżanka rodzynek 

 

Wykonanie : 


Miód , cukier i smalec wkładamy do garnka , stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy niemal do zagotowania , odstawiamy do ostygnięcia 

Do chłodnej masy dodajemy mąkę jajka rozpuszczona sodę przyprawy i wyrabiamy ciasto 

Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie .

Starannie wyrobione ciasto formujemy w kulę.Kładziemy do emaliowanego garnka przykrywamy ręcznikiem i wkładamy na dolną półke lodówki na tydzień .

Pieczemy kilka dni przed Wigilą .

w temperaturze ok 150 C ok. 30 minut w zalezności od piekarnika 

Ciasto przekładamy dżemem lub wg upodobań rodziny :)

po upieczeniu ciasto jest twarde ale po 2 dniach skruszeje :) 

Jest możliwość zrobienia z tego przepisu także pysznych cistek wystarczy odjąć bakalie a dodać troszkę więcej mąki tortowej :)


ŻYCZYMY SMACZNEGO :) 


Przepisy pochodzą od naszych mam, babek i prababek